[ Cum a fost ] Baroul Timiș, 148 de ani de la atestare. Trecut, prezent și viitor / 21 ianuarie 2023, Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș

În data de 21 Ianuarie 2023, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, partener instituțional al evenimentului, s-a desfășurat ședința solemnă a Consiliului Baroului Timiș, cu ocazia aniversării a 148 de ani de la atestarea baroului.

Ședința a început cu intonarea Imnului de Stat al României și, respectiv, al Uniunii Europene, în interpretarea Corului Avocaților din Baroul Timiș, sub conducerea Doamnei Dirijor Mihaela Codruța Niculescu. Corul Avocaților din Baroul Timiș a fost fondat în anul 2016, în urma unei idei născute din pasiune pentru muzică, dar și din dorința de a dărui celor mai puțin norocoși. În prezent, din cor fac parte peste 45 de persoane, avocați, dar și mediatori, juriști și alți prieteni de suflet care ne-au ajutat și ne ajută an de an, toți voluntari, animați de bucuria de a cânta împreună și de a dărui.

Decanul Baroului Timiș, Avocat dr. Sergiu I. Stănilă, a evidențiat în alocuțiunea sa rolul Avocatului de partener indispensabil al justiției, ocrotit de lege, Avocatul fiind totodată singurul profesionist care apare menționat în Constituție, garantul respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.

Domnul Viceprimar Cosmin Tabără, care are și calitatea de avocat în Baroul Timiș, s-a adresat auditoriului, dovedind prin poziția și activitatea Domniei Sale că rolul Avocatului este mult mai complex, neputând fi rezumat doar la activitatea reglementată de Legea nr. 51/1995, Avocatul fiind un membru important al Cetății, care, datorită pregătirii sale juridice, precum și a aptitudinilor perfecționate pentru exercitarea acestei profesii, își poate aduce aportul la buna funcționare a instituțiilor și organismelor Cetății, prin implicare în viața publică și instituțională.

Domnul Avocat Lazăr Gruneanțu, Decan al Baroului Timiș în mandatele 2004 – 2008 și 2008 – 2012, a amintit reperele istorice ale constituirii și funcționării Corpului Profesional al Avocaților din Timișoara.

Domnul Avocat Valeriu Răuță, Decan al Baroului Timiș în mandatul 2012 – 2016 a adresat cuvântul Domniei Sale, punctând de asemenea, importanța Avocatului în înfăptuirea actului de justiție.

Domnul Avocat Andrei Ioniță, Decanul Baroului Arad, a adresat salutul confraților noștri, arătând deschidere spre colaborare profesională.

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, Domnul Avocat, Prof.univ.dr. Traian Cornel Briciu, a impresionat auditoriul cu un superb discurs motivațional, cu referiri la originea Avocatului, la Vocația de a fi Avocat, la provocările și statutul Avocatului.

În cadrul ședinței solemne, au fost premiați avocații din Baroul Timiș care s-au situat pe primele 3 locuri la examenul de absolvire a Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, sesiunile 2020, 2021 și 2022. Premiile în bani acordate au menirea de a evidenția rezultatele deosebite și seriozitatea cu care colegii noștri abordează această nobilă profesie. Domnișoara Avocat Adina Ciorba, clasată pe Locul 1 la examenul de absolvire INPPA, sesiunea 2022, a adresat un mesaj din partea avocaților premiați.

A urmat un alt moment deosebit, Consiliul Baroului Timiș acordând reputatului Avocat, Prof.univ.dr. Radu I. Motica, fondatorul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara, diploma de excelență pentru contribuția de excepție la dezvoltarea profesiei de avocat, prin înființarea și perfecționarea învățământului juridic timișorean, precum și pentru formarea și îndrumarea a numeroase generații de avocați.

Evenimentul s-a încheiat cu un alt moment emoționant, depunerea jurământului profesional în cadru solemn, de către avocații care au intrat în profesie în anii 2020, 2021 și 2022. În prezența părinților, a membrilor de familie și a prietenilor, colegii noștri mai tineri au avut parte de o ceremonie cu adevărat specială, prezența Președintelui Uniunii Naționale a Barourilor din România, a Viceprimarului Timișoarei, a Decanilor Baroului Timiș din anii de după 1990, a întemeietorului Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, aducând o notă de distincție și de solemnitate suplimentară evenimentului.


Baroul Timiș cu sprijinul Consiliului Județean Timiș organizează ședința solemnă a Consiliului Baroului Timiș, cu participarea Președintelui Uniunii Naționale a Barourilor din România, Domnul Avocat dr. Traian C. BRICIU

Baroul Timiș, 148 de ani de la atestare. Trecut, prezent și viitor

21 ianuarie 2023

Ora 9:00

Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș

Programul evenimentului include:
1. premierea avocaților membri ai Baroului Timiș, situați pe primele 3 locuri la examenul de absolvire a Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților;
2. acordarea unei Diplome de Excelență Avocatului, Profesor universitar dr. Radu I. MOTICA, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea profesiei de avocat, prin înființarea și perfecționarea învățământului juridic timișorean, precum și pentru formarea și îndrumarea a numeroase generații de avocați;
3. depunerea jurământului profesional de către avocații admiși în profesie.

Evenimente conexe