1,373 citiri

Conferința de drept bancar / Facultatea de Drept din Timișoara / Colocviile juridice ale Băncii Naționale a României, ediția a XXVI-a / Vineri, 25 martie 2022

Banca Națională a României și Universitatea de Vest din Timișoara organizează

Conferința de drept bancar / Facultatea de Drept din Timișoara / Colocviile juridice ale Băncii Naționale a României

ediția a XXVI-a

Vineri, 25 martie 2022

Partener media: JURIDICE.ro

Conferința poate fi vizionata aici.

A zecea ediție a Conferinței de drept bancar de la Timișoara, cu tema Digitalizarea sistemului bancar. Oportunități, riscuri, progrese, se desfășoară în data de 25 martie 2022 la Universitatea de Vest din Timișoara, Bd. Vasile Pârvan nr. 4, Amfiteatrul A01, și este transmisă live, gratuit pe @homepage www.juridice.ro.

Conferința face parte din prestigiosul ciclu Colocviile juridice ale Băncii Naționale a României, fiind organizată de Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara în colaborare cu Banca Națională a României – Direcția Juridică.

La conferință sunt invitați să participe, în calitate de intervenienți, profesori de la facultăți de drept și economie, precum și reputați specialiști care își desfășoară activitatea în Banca Națională a României, instituții de credit și societăți de avocatură.

Conferința își propune să discute problematica actuală și complexă a impactului noilor tehnologii asupra activității bancare. Premisa de la care pornește dezbaterea este că sistemele bancare traversează o fază a transformărilor structurale sub influența avansului tehnologic. Digitalizarea produselor și a operațiunilor bancare presupune nu doar adaptarea activității bancare tradiționale la mediul online, ci și – într-o nouă etapă de dezvoltare a banking-ului – utilizarea de platforme și procese automatizate, inclusiv cu contribuția inteligenței artificiale. Scopul acestor transformări este atingerea unor standarde tot mai înalte de eficiență, sub aspectul securității, al costurilor și al flexibilității. Întreaga industrie bancară se găsește, așadar, în fața unor provocări privind optimizarea și diversificarea activităților desfășurate. O evaluare critică din perspectivă juridică a oportunităților, riscurilor și progreselor înregistrate pune față în față teoreticieni și practicieni ai domeniului, în încercarea de a face o radiografie acurată și o prognoză realistă.

Această manifestare se desfășoară sub egida Asociației Europene de Drept Bancar și Financiar (AEDBF Europe) și este susținută financiar, alături de organizatori, de Banca Comercială Română. Partenerul media al conferinței este JURIDICE.ro.

În acest an, conferința face parte din seria de evenimente Facultatea de Drept din Timișoara – 30 de ani, ocazionată de aniversarea a 30 de ani de existență a Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Înregistrarea participanților se face accesând următorul formular: https://forms.gle/g5va377MeBSxBSfk8.

PROGRAMUL CONFERINȚEI aici.

9:00 – 9:15 Deschiderea conferinței
Alexandru Păunescu, Directorul Direcției Juridice, Banca Națională a României
– Prof. univ. dr. Lucian Bercea, Decanul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara

9:15 – 11:00 Sesiunea I
Alexandru Păunescu, Directorul Direcției Juridice, Banca Națională a României: Cuvânt introductiv
– Prof. univ. dr. Silviu Cerna, Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor, Universitatea de Vest din Timișoara, fost membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României: ”Moneda electronică și politica monetară”
Alexandru Berea, Directorul Direcției Juridice, Banca Comercială Română: ”Nevoile consumatorilor de servicii financiare – compromisul dintre cerința obținerii unor servicii digitale rapide și ieftine și asigurarea unui grad de protecție adecvat”
Mihai Selegean, Director General Adjunct, Banca Română de Dezvoltare BRD-GSG: ”Social banking vs. social engineering”

11:00 – 11:30: Pauză de cafea

11:30 – 13:00 Sesiunea a II-a
– Prof. univ. dr. Radu Rizoiu, Prodecan, Facultatea de Drept, Universitatea din București: ”Nu permite softul… Despre partea întunecată a digitalizării”
Daniel Nicolaescu, Directorul Direcției Juridice, Raiffeisen Bank: ”Digitalizarea serviciilor bancare. Cât de pregătită este infrastructura juridică?”
Alina Radu, Avocat Partener, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP): ”Introducerea de noi tehnologii în sectorul bancar – scurtă discuție cu privire la soluții particularizate și flexibilitate în favoarea utilizatorilor de servicii bancare, față de soluțiile și contractele standard”
Simona Petrișor, Avocat Partener, Bondoc & Asociații: ”Este reglementarea europeană adaptată digitalizării serviciilor financiare? Noile direcții de reglementare”

13:00 – 14:00: Prânz

14:00 – 15:30 Sesiunea a III-a
Elena Iacob, Avocat Partener, Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP): ”Contractul de credit online – între trecut și viitor”
Gabriela Anton, Avocat Partener, Țuca Zbârcea & Asociații (TZA): ”Identificarea la distanță prin mijloace video”
– Lect. univ. dr. Dan-Adrian Cărămidariu, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara: ”A point of no return? Avantaje concurențiale și provocări legislative în banking-ul digital”
– Prof. univ. dr. Lucian Bercea, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara: ”Creditarea prin smart contract”

15:30 – 16:00 Concluziile conferinței

Parteneri speciali: BCR, Consiliul Patronatelor Bancare din România (PBR), ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII, CMS Cameron McKenna, Schonherr & Asociații, STOICA & Asociații, CITR, RPC Dezvoltări Imobiliare

Parteneri: BONDOC & ASOCIAȚII, LIVESCU & ASOCIAȚII, MAIER CIUCUR & Asociații, Transilvania Investments

Evenimente conexe

Leave a Reply