56 citiri

Curs la Cincșor: Stendhal și Italia (plus Napoleon) / 4 mai 2021, Webinar

Casa Paleologu organizează

Curs la Cincșor: Stendhal și Italia (plus Napoleon)

4 mai 2021

Webinar

De cînd a pus piciorul în Italia în 1800, la 17 ani, ca soldat al armatei napoleoniene și pînă în ziua morții sale în 1842, cînd lucra la un nuvelă cu subiect italian, Stendhal a fost un iubitor pasionat al Italiei. Totul îl încînta în țara de dincolo de Alpi: oamenii, peisajele, pictura, arhitectura, muzica, gastronomia, istoria. Acest entuziasm s-a exprimat în scrieri foarte variate: un mare roman (La Chartreuse de Parme), un volum de nuvele (Chroniques italiennes), o istorie a picturii italiene (Histoire de la peinture en italie), o biografie a lui Rossini (Vie de Rossini), note de călătorie (Rome, Naples et Florence) și chiar un fel de ghid turistic (Promenades dans Rome).

Parte dintre aceste scrieri sînt în sine niște imense capodopere (Mănăstirea din Parma și Cronicile italiene). Altele ne permit să călătorim cu mintea în Italia, ceea ce este, desigur, o imensă binecuvîntare în această perioadă. Și ne vor ajuta, sper, să ne pregătim pentru alte viitoare călătorii de studiu avîndu-l drept ghid pe nimeni altul decît Stendhal.

În sfîrșit, pe 5 mai se împlinesc 200 de ani de la moartea lui Napoleon, a cărui imensă figură planează asupra acțiunii din Mănăstirea din Parma. Mare admirator al împăratului, Stendhal este și autorul unei biografii a lui Napoleon. Vom evoca, așadar, modul în care acest condottiere renascentist a pus forța pasiunii italiene în serviciul grandorii franceze.

– Lector: Theodor Paleologu
– Data începerii: Marți, 4 Mai 2021
– Locul desfășurării cursului: Casa de oaspeţi Cincşor
– Numărul întâlnirilor: 5
– Linkul către curs: https://paleologu.com/ro/curs/stendhal-italia-napoleon

Evenimente conexe