Dreptul Statului vs. Statul Dreptului / 18 martie 2022, Online

   

 

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraţilor Europeni pentru Democraţie şi Libertăți (MEDEL) în parteneriat cu Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş Bolyai organizează

Conferința

Dreptul Statului vs. Statul Dreptului

18 martie 2022, 09:00-16:00

Partener media: JURIDICE.ro

Conferința se va transmite LIVE, gratuit pe: juridice.ro, juridice.ro/live, https://www.facebook.com/JURIDICE.ro și youtube.com/c/videojuridice.

Conferința își propune să aducă împreună experți români și europeni, magistrați și cercetători, pentru a identifica mecanismele prin care justiţia este subordonată intereselor puterii, modul în care o serveşte ulterior şi, mai apoi, modalitatea în care mentalităţile și maniera de actiune supravieţuiesc şi după reinstaurarea democraţiei.

Cunoaşterea istoriei este esenţială pentru a permite înţelegerea în substanţă a modului în care justiţia poate deveni o unealtă esenţială în slujba puterii, iar trecutul recent din statele comuniste este o lecţie valoroasă în acest sens.

Din păcate, studiul istoriei recente, în special din perspectiva rolului pe care justiţia l-a avut în instaurarea dictaturii în România, este aproape complet ignorat. Materia nu este predată în Universităţi, iar studiile doctrinare, cu câteva notabile excepţii, ignoră, la rândul lor, această perioadă.

Acest fapt a permis perpetuarea în România a unor mentalităţi şi practici de origine totalitară şi după căderea regimului comunist, acestea insinuându-se în legislaţie şi practici instituţionale după 1989. Reflexele instituţionale şi umane rămân şi după schimbarea regimurilor, iar fără a identifica greşelile trecutului nu putem nici să le recunoaștem, cu atât mai puțin să le corectăm.

Pe de altă parte, apărarea drepturilor omului şi independența sistemului judiciar sunt tot mai atacate, prin metode mai agresive sau mai subtile, în diferite state ale lumii. Exemplul recent al Turciei, în care mii de judecători şi avocaţi au fost pur şi simplu epuraţi, închişi sau forţaţi să emigreze este dovada vie a faptul că libertatea este continuu sub asediu şi trebuie apărată. Evenimentele dramatice din Ucraina reflecta, o data in plus, consecințele dezastruoase pe care înlocuirea forței dreptului cu dreptul forței le are asupra destinului statelor și a cetățenilor săi, asupra drepturilor și libertăților fiecărei ființe umane afectate de flagelul războiului.

09:00-09:30 Înregistrarea şi primirea participanţilor

09:30-10:00 Cuvânt de deschidere
Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR
Mariarosaria Guglielmi, preşedinte MEDEL
Şerban Diaconescu, decan Facultatea de Drept, UBB

10:00-11:00 Panel instituţional
Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției
Bogdan Mateescu, Preşedinte interimar Consiliul Superior al Magistraturii
Traian Briciu, Preşedinte Uniunea Naţională a Barourilor din România

11:00-11:30 Pauză de cafea

11:30-13:00 Justiţia în România – lecţii ale istoriei
Iuliu Crăcana, cercetător – Dreptul în slujba puterii – Justiția în regimul comunist
Diana Ionescu, lector univ. dr. Facultatea de Drept UBB – Justiția penală în perioada comunistă. Consecințe asupra prezentului. Privire specială asupra rolului educației în domeniul dreptului
Georgiana Iorgulescu, director Centrul de Resurse Juridice: Tranziția justiției de la totalitarism la democrație

Dezbateri
Moderator: Lucian Marian, președinte al Secției penale, Curtea de Apel Cluj

13:00- 14:00 Pauză de masă

14:00-16:00 Panel internațional
Nelly Kutzkova, judecător Curtea de Apel Sofia – Justiţia în Bulgaria: înainte şi după comunism. Lecţiile trecutului şi provocările prezentului
Antonio Cluny, Eurojust, membru național Portugalia – Rolul important al controlului judiciar asupra principiilor constituționale pentru a evita o eventuala alunecare a democrației spre autoritarism si totalitarism
Yavuz Aydin, judecător – Turcia: o lecție tristă despre statul de drept
Anna Adamska-Gallant, expert Pravo Justice – Ucraina: justiția în vreme de război

Dezbateri
Moderator: Ioan Neamț, vicepreședinte UNJR