166 citiri

Evanghelii apocrife / 23 ianuarie 2021, Webinar

Casa Paleologu organizează

Evanghelii apocrife

23 ianuarie 2021

Webinar

Literatura apocrifă a jucat un loc semnificativ în istoria creștinismului, în ciuda încercărilor Bisericii de a o repudia și a-i sancționa autoritatea. Chiar dacă cele mai cunoscute sunt probabil evangheliile necanonice de sorginte gnostică, numeroase alte apocrife au fost elaborate și au circulat în mediile ortodoxe. Acestea din urmă au avut un impact major asupra Bisericii, episoade din literatura apocrifă fiind incluse în liturghia și
iconografia ortodoxă.

Din păcate, scrierile apocrife constituie un continent foarte puțin explorat astăzi. Acest curs analizează literatura apocrifă creștină, de la evangheliile gnostice descoperite în Egipt, până la legendele pioase despre Fecioară și apostoli și apocalipsele medievale anti-musulmane. Scopul cursului este de a vă familiariza cu principalele teme discutate în literatura de specialitate (ce este o evanghelie?, canonic-necanonic, eretic-ortodox, rolul femeilor în apocrife etc.) prin intermediul analizei unor texte-cheie (Evanghelia lui Toma, Evanghelia Mariei, Evanghelia lui Iuda, Protoevanghelia lui Iacob, Evanghelia lui Nicodim ș.a.).

Care sunt cuvintele tainice pe care le rostește Iisus în Evanghelia lui Toma? A fost Iisus căsătorit cu Maria Magdalena? Este Iuda trădătorul lui Hristos în Evanghelia lui Iuda?
Cine a fost Salomeea, moașa lui Iisus? Cursul despre evanghelii apocrife va încerca să răspundă acestor întrebări.

– Lector: Alin Suciu
– Data începerii: 23 Ianuarie 2021
– Numărul întâlnirilor: 2
– Linkul către curs: https://paleologu.com/ro/curs/evanghelii-apocrife

Evenimente conexe